2014. március 4.
A Genfi autószalonon debütál a felfrissített Kia Sportage

Divatosabb, kifinomultabb, jobban vezethető a Kia legkeresettebb modellje

Prémium audiorendszer és számos egyéb új funkció a 2014-es modellévben

Számottevően csendesebb és kifinomultabb

A Kia Motors a Genfi Autószalonon bemutatta az európai piac legkeresettebb Kia modelljének, a Kia Sportage kompakt szabadidőautónak a felfrissített változatát. A 2014-es modellévre a Sportage apró, ám jelentős módosításokon esett át. Megújult a külső, friss a belső tér, és új anyagok jelentek meg az utastérben.

A külsőt érintő változások sorában említést érdemel az új hűtőmaszk, az új, LED-es hátsó lámpatestek, a választhatóan 16, 17 vagy 18 colos, új rajzolatú könnyűfém keréktárcsák, valamint a cápauszony-antenna. A továbbfejlesztett Sportage utasterében nagyobb arányban találunk puha tapintású anyagokat a műszerfalon, illetve az ajtók felső részén; új a 4,2 colos LCD képernyővel felszerelt, Supervision műszerfal, valamint új kombinációkban rendelhetők a bőr és/vagy szövetkárpitok.

A 2014-es Sportage egy sor új funkciót is kínál (felszereltségtől függően), amelyek még népszerűbbé teszik a modellt az európai vásárlók körében. Ezek élén említhetjük a 4,3 colos érintőképernyővel és tolatókamerával felszerelt, új audiorendszert, vagy az új, Infinity by Harman prémium audiót (4,3 colos audiokijelzővel és 7,0 colos navigációs rendszerrel), külső erősítővel, mélynyomóval és hét hangszóróval. A Kia FlexSteer adaptív kormányműve, fűthető kormány, motoros állítású vezetőülés és USB iPod csatlakoztathatóság szerepel még a listán.

Az átdolgozott Sportage vezetése még kifinomultabb élmény, hála a zajszint leszorítását célzó módosításoknak. Ide tartozik a hangszigetelő szélvédő, amely a két réteg üveg között elhelyezett fóliaréteg révén hatásosan csökkenti a szélzajt.

A rezgéseket három műszaki újítás segít elnyomni: az első segédvázat mostantól nem közvetlenül csavarozzák a karosszériára, hanem perselyekre, szilentekre ültetik; a hajtásban új a köztes féltengely, így szimmetrikus (azonos hosszúságú) lehet a két első féltengely; és végezetül a sebességváltó merevebb rögzítése kevésbé engedi tovább terjedni a rezgéseket.

A futómű és a felfüggesztés további módosításai jobb rugózási komfortot, vezethetőséget és zaj- és rezgéscsillapítást eredményeznek. A módosított első stabilizátor finomabb rugózással ruházza fel a Sportage-et, egyben mérsékli az alulkormányzottsági hajlamot.

A lengéscsillapítók új szelepei még jobb egyensúlyt teremtenek a finom rugózás és a magabiztos vezethetőség között. A felfüggesztés felső bekötési pontjai puhábbak, ami a zaj- és rezgéscsillapításban éppúgy szerepet játszik, mint a rugózási kényelem növelésében. A hátsó rugók valamivel keményebbek, ami vontatás esetén segít megőrizni az utánfutó, illetve az autó stabilitását.

Az újonnan beépített FlexSteer rendszerrel összefüggésben valamelyest megnövelték a keréktárcsák középvonali eltolását (a kerékagyakhoz képest), ami jobb kormányreakciókat és fokozott stabilitást eredményez; a kormánymű fogasléce 4,5 százalékkal vastagabb, mint korábban, két végállása között 2,7-et fordul a kormány, ami a stabilitást és a közvetlen reakciókat egyaránt javítja. A 17 és 18 colos kerekekre mostantól más típusú abroncsokat szerel a Kia, amelyek minden évszakban jobb vezethetőséget és pontosabb kormányvisszajelzéseket tesznek lehetővé.

A továbbfejlesztett, 2014-es Kia Sportage továbbra is dízel- és benzinmotorokkal, hatfokozatú kézi vagy automata sebességváltóval, valamint első- vagy összkerékhajtással elérhető Európában. A biztonságosabb vontatás érdekében a 2014-es modell továbbfejlesztett ESP-t kap, amely vontatmány-stabilizáló és borulásvédő funkciót is kínál.

Az Európában gyártott Sportage a Kia legkeresettebb modellje az európai piacokon. 2013-ban 89 553 példányban talált itt gazdára; ez 10,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A Kia szlovákiai üzemében, Zsolnán készülő Kia Sportage felfrissített változata még idén forgalomba kerül Európa-szerte.