2014. szeptember 3.
A Kia Motors új gyárat épít Mexikóban

A Kia Motors befektetési megállapodásban rögzítette, hogy egymilliárd dolláros beruházással gyárat épít Mexikóban

– Az aláírási ceremónián a márka több magas rangú vezetője, és a mexikói államelnök is jelen volt
– Az építkezés már szeptember végén elkezdődik
– A 300 000 autós kapacitású új üzemmel a Kia éves gyártási mennyisége 3.37 millió autóra nő

A Kia Motors Corporation bejelentette, hogy befektetési megállapodást kötött a mexikói kormánnyal. A cél: világszínvonalú gyártóüzem létrehozása Monterrey-ben, az ország északkeleti részén, Nuevo León tartományban.

A hivatalos aláírási ceremóniát augusztus 27-én tartották a Mexikói Technológiai múzeumban, Mexikóvárosban, az eseményen a Kia magas rangú vezetőin kívül jelen volt Enrique Peña Nieto mexikói államelnök, és Rodrigo Medina de la Cruz, Nuevo León kormányzója is.

Az új üzem építése szeptember végén indul, az első autók pedig várhatóan 2016 első félévében gördülnek majd le a sorokról. Az éves kapacitás 300 000 autó, így az új gyárral a Kia teljes éves gyártási mennyisége 3.37 millió autóra emelkedik. A márka évi 1.69 millió autót készít otthon, Koreában és 1.68 milliót külföldön, a cégvezetés mexikói terveiben főleg ma még nem létező új, kompakt modellek gyártása szerepel.

Az egymilliárd dolláros beruházással felépülő új, 500 hektáron elterülő üzem közvetlen közelébe több beszállító is települ majd.

A Kia több gyártóhelyet is komolyan mérlegelt, mielőtt a mexikói üzemépítés mellett döntött. Dél-Amerikában a gazdasági előrejelzések az új autók keresletének komoly emelkedésével számolnak, már a közeli jövőben, ugyanakkor a Kia eddig kerekedői hálózattal sem volt jelen Mexikóban. Ez szintén komoly szerepet játszott a helyszín kiválasztásában.

A döntésnek különös jelentőséget ad, hogy Mexikó komoly importvámokkal sújtja a Koreából érkező autókat, ugyanakkor jelentős autóipara révén jól áll képzett munkaerőben, és számos országgal áll szabadkereskedelmi kapcsolatban.

Az új üzem földrajzi elhelyezkedése logisztikai szempontokból is nagyon fontos: komolyan javítható általa az USA egyre több Kiát igénylő piacának ellátása, és a Közép-, valamint a teljes Dél-Amerikai régióé is, miközben a világ más részein működő üzemekben kapacitások szabadulhatnak fel.

Hyoung-Keun (Hank) Lee, a Kia Motors alelnöke elmondta: “Mindannyian büszkék vagyunk nem csak az új üzemre, de arra az új korszakra is, amit a Kia Mexikói jelenléte hoz el számunkra. Világszínvonalú autók gyártására készülünk itt, és hisszük, hogy komolyan hozzájárulhatunk Nuevo León tartomány és a Mexikói gazdaság fejlődéséhez.”