2014. június 19.
A Kia Soul egész élettartamra vonatkozó környezetvédelmi tanúsítványt szerzett

A Soul EV megkapta a TÜV Nord teljes életciklusra vonatkozó (Life Cycle Assessment, LCA) tanúsítványát

Az ISO 14040 tanúsítvány a Soul EV teljes életciklusára vetítve vizsgálja a környezeti hatásokat.

A Kia Soul EV a koreai márka legújabb gyártmányaként komoly tanúsítványt nyert el teljes élettartamára vetített, kiemelkedő környezetvédelmi teljesítményéért.

A független németországi műszaki intézet, a TÜV Nord az ISO 14040 életciklus elemzési (LCA) szabvány szerint adta ki az új Kia Soul EV tanúsítványát. Az LCA szabvány az autó és a teljes gyártási folyamat környezeti hatásait is vizsgálja. Ennek során olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint az anyagválasztás, a károsanyag-kibocsátás és az újrahasznosíthatóság.

A Soul EV-t a modell Európában jelenleg kapható dízel változatával összehasonlítva a nulla emissziójú elektromos autó különösen jól teljesített a „Globális felmelegedési potenciál” terén: teljes élettartama alatt 39,7 százalékkal kevesebb üvegházhatást erősítő gázt (pl.: szén-dioxidot és metánt) bocsát ki. A Soul EV szintén jobban teljesített a „Fotokémiai oxidánsok” terén, mivel a gyártási folyamat és az üzemeltetés során egyaránt csak nagyon kevés ilyen szennyező keletkezik.

A Kia először 2008-ban szerzett TÜV Nord minősítést. Az első generációs cee’det számos további Kia modell követte; a mai napig 11 típus szerezte meg az ISO 14040 Életciklus-tanúsítványt.

A Kia által alkalmazott termékfejlesztési folyamat minimalizálja a gyártási tevékenységek környezeti hatásait; a márka által 2006 óta kifejlesztett összes modell az LCA követelményeket szem előtt tartva született.

A környezetbarát fejlesztési folyamat öt alapvető pillére:

Az autó élettartamára vetített környezeti teljesítmény kiértékelése ellenőrző lista alapján
3D grafikák alkalmazása a tervezési fázisban az újrahasznosíthatóság ellenőrzésére
A termék részletes fizikai elemzése a fejlesztési fázisban az újrahasznosíthatóság ellenőrzésére
Környezetbarát anyagok alkalmazása
A gyártási folyamat karcsúsítása az anyaghasználat fejlesztése és az alkatrészek egyszerűsítése révén

A koreai és európai piacra gyártott Soul EV típusok egyaránt megkapták az ISO 14040 tanúsítványt; az észak-amerikai piacra szánt modellek augusztusban kerülnek sorra.

A Kia az idei év elején bejelentette, hogy teljes globális gyártási hálózatára meg kívánja szerezni az ISO 50001 minősítést, ami szigorúbb energiagazdálkodást is jelent. Az ISO 50001 a vállalati energia megtakarításra vonatkozó nemzetközi szabvány. A Kia gwangjui üzeme még 2012-ben megszerezte az ISO 50001-es minősítést; a többi gyáregység is hamarosan következik.