2014. március 4.
A Kia új hajtásláncai vadonatúj hybrid rendszerekkel érkeznek

Az új könnyű-hibrid hajtáslánc akár teljesen emissziómentes autózásra is alkalmas, ugyanakkor gyorsításokkor hatásosan segíthet a belső égésű motornak

A cél az emissziók 15 százalékos csökkentése

A Kia bemutatta vadonatúj hibrid hajtásláncát, az újdonsággal – akárcsak a márka valamennyi friss motorjával és váltójával – a jövő Kiáinak tisztábbá és takarékosabbá tétele, valamint teljesítményük növelése a cél.

Az új hibrid hajtást a Kia európai fejlesztőközpontjában tervezték, akkumulátora 48 V-os ólom-szén szerkezetű, és egy kis villanymotort forgat. A ma szokásos lítiumionosoknál olcsóbb és egyszerűbb akkura főleg azért esett a tervezők választása, mert nem kell hozzá külön hűtőrendszer, élettartama végén viszonylag egyszerűen reciklálható, és jól bírja a hideg üzemi körülményeket is.

Az új rendszerrel, az autó kis sebességű tisztán elektromos üzemre is képes, az akkut a villanymotor generátorüzemben tölti, motorfékezéskor. Az új hajtásláncban a belső égésű motorokhoz szíjhajtású, a generátort dolgoztató, csendes és gyors működésű startstop rendszer is tartozik.

A hajtáslánci akku egy villanymotoros meghajtású feltöltőt is hajt, ez valójában egy centrifugálkompresszor, ami hatásosan segít a belső égésű motornak gyorsításkor főleg azokban az alsó fordulatszám-tartományokban, ahol a hagyományos turbó rossz hatásfokkal dolgozik. Magasabb fordulaton, az elektromos feltöltő leáll, csak a turbó tölt. Az új hibrid hajtáslánc az elektromos feltöltő funkció nélkül is megjelenik majd, az olcsóbb modellekben.

A cél, a CO2 kibocsátás 15 százalékos csökkentése, és a teljesítmény 20 százalékos növelése. Az új hajtással kisebb lehet a hagyományos indítómotor, és a fedélzeti elektromos rendszert tápláló akku is. Az új hajtásláncok a következő három évben jelennek meg a Kia friss dízel- és benzinmotorjaival együtt.