2015. november 5.
Az új Optima PHEV

–       Az Optima PHEV nagykapacitású akkumulátor-csomagját és a 2,0 literes GDI benzinmotor teljesítményét kombinálja, és minden más PHEV szedánnál nagyobb elektromos hatótávolságot kínál

Kiemelkedő elektromos hatótávolságot ígér az Optima PHEV

Hybrid Motor

Hybrid Motor

 

Az új generációs Optima PHEV modellt 9,8 kWh kapacitású lítium-polimer akkumulátor-csomaggal szereltük fel; ez nagyjából hatszorosa a jelenlegi Optima hibridben használt akkumulátor kapacitásának. Az 50 kW teljesítményű (a jelenlegi Optima hibridénél 42%-kal erősebb) villanymotorral párosítva ez a korábbinál nagyobb sebességtartományban teszi lehetővé a tisztán elektromos üzemet. A Kia Optima PHEV fejlesztőmérnökei úgy számolják, hogy a sorozatgyártású modell akár 43 kilométert is lépes lesz megtenni tisztán elektromos üzemmódban, ami a D-szegmens abszolút élvonalába emeli a típust.

 

Az innovatív hajtásláncban a Kia takarékos, 2,0 literes ‘Nu’-sorozatú négyhengeres, közvetlen befecskendezéses (GDI) benzinmotorja dolgozik, teljesítménye és forgatónyomatéka 156 LE, illetve 189 Nm. A benzinmotor és a hozzá csatlakozó villanymotor révén az autó a jelenlegi Optima hibrid modellhez hasonlóan képes az akkumulátorokat töltés alatt tartva üzemelni. A hajtáslánc kombinált rendszerteljesítménye 205 LE a benzinmotor 6000/perces fordulatszámánál, miközben a villanymotor közvetlen és azonnali gázreakciót szavatol.

 

A hajtáslánc teljesítménye finoman kapcsoló, hatfokozatú automata sebességváltón, illetve az arra illesztett, 50 kW teljesítményű villanymotoron keresztül jut el a hajtott első kerekekhez. A villanymotor kiváltja a nem hibrid Optima modellek automataváltójában megtalálható hagyományos hidrodinamikus nyomatékváltót.

 

A gyári tesztek tanúsága szerint az Optima PHEV átlagos üzemanyag-fogyasztása várhatóan nem haladja meg a 2,38 l/100km-t (USA norma szerint), míg a hálózatból felvett töltés felhasználása után, hagyományos hibrid üzemben az átlagfogyasztás célértéke 5,9 l/100km. A PHEV akkumulátorai 240 voltos töltőállomásra csatlakoztatva nem egészen három óra alatt teljesen feltölthetők, míg az Egyesült Államokban szabványos, 120 voltos háztartási hálózatról kilenc órát vesz igénybe a töltés.

 

Hogy a PHEV megjelenésében is kiemelkedjen az Optima modellcsaládon belül, a tervezők egy sor optikai módosítást is végrehajtottak. Ilyen azonosító jegy a vezetőoldali első kerékdobon elhelyezett töltőcsatlakozó, a krómozott oldalsó küszöbdíszítések, az új rajzolatú keréktárcsák, valamint az ‘EcoPlug-In’ embléma. A PHEV utasterében egyedi műszeregység tájékoztat az autó funkcióiról és a hajtáslánc pillanatnyi üzemállapotáról, míg a műszerfal tetején elhelyezett töltöttségi-szint kijelző lehetővé teszi, hogy a tulajdonos kívülről (például az autót otthona előtt töltve) is egyetlen pillantással felmérje a töltési szintet.