2014. június 13.
Elindult az elektromos Kia Soul EV sorozatgyártása

Mérföldkő a Kia történetében: elindult a Soul EV gyártása a Koreán kívüli piacokra

Az ingázásra kiválóan alkalmas Soul EV forgalmazása még 2014-ben elkezdődik Koreán kívül is

Kategóriaelső hatótávolság: 212 km az európai szabvány szerint

A 110 LE-s villanymotor 285 Nm forgatónyomatéka különösen élvezetessé teszi az EV vezetését

A Kia Motors megkezdte az exportpiacokra szánt, elektromos hajtású Soul EV sorozatgyártását. A Kia történetében mérföldkőnek számító, emissziómentes Soul EV az első, Koreán kívül is forgalomba kerülő elektromos Kia.

Az első sorozatpéldányok meghatározott európai országokba kerülnek; forgalmazásuk 2014 második félévében indul. A Soul EV a Kia gwangjui üzemében, Koreában készül; éves gyártási darabszáma a tervek szerint eléri majd az ötezret.

„Most, hogy megindult az exportmodellek sorozatgyártása, az új Soul EV teljes mellszélességgel a Kia ’Clean Mobility’ programjának élére állhat, hiszen a világ minden pontján elérhető.” – mondta Thomas Oh, a Kia Motors alelnöke és ügyvezetője.

„Noha a Soul EV a Kia első, globálisan is értékesített, teljesen elektromos hajtású autója, valójában már második generációs modell, hiszen megalkotásakor rengeteget merítettünk a Ray EV programból, valamint a koreai Ray EV flotta mindennapos üzemeltetési tapasztalataiból is.”

A második generációs Kia Soul formáit viselő EV tökéletesen igazodik a városi ingázók igényeihez, kategóriaelső hatótávolságával, tágas utas- és csomagterével.

A nagykapacitású, 192 cellás, 27 kWh-s lítium-ion polimer akkumulátorcsomaggal az EV egyetlen feltöltéssel akár 212 kilométer megtételére is képes, s ezt immár az európai norma szerinti tesztciklus is igazolta. A Soul EV kiemelkedő hatótávolsága a cellák élvonalbeli, 200 Wh/kg energiasűrűségének, valamint egy sor ultramodern, energiatakarékos megoldásnak is köszönhető. Utóbbiak között említést érdemel az új hőszivattyú, az intelligens légbeömlő rendszer, valamint a szintén új, egyéni (csak a vezetőrie irányítható) szellőzőrendszer. A Soul EV regeneratívan fékez, azaz lassításkor az akkukat tölti, így hasznosítja újra az egyébként elvesző mozgási energiát.

A Soul EV erőforrása egy 81,4 kW-os (110 LE-s) villanymotor, amely már az autó elindulása pillanatában 285 Nm leadására képes. A motor egyfokozatú, állandó, fordulatszám-csökkentő áttételen keresztül hajtja az első kerekeket. A Soul EV megőrizte a hagyományos Soul élvezetes vezethetőségét; az előzetes kalkulációk szerint 11,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára, végsebessége 145 km/óra.

Az akkumulátorcsomagot az utastér alá szerelték be, ami alacsony tömegközéppontot, és kiváló rugózási komfortot, vezethetőséget, továbbá harmonikusabb általános menettulajdonságokat is eredményez.

A Soul EV bármely szabványos háztartási elektromos aljzatból feltölthető. A teljesen lemerült akku a 6,6 kW-os váltóáramú ’lassú töltő’ használatával mintegy öt óra alatt telíthető. A 80 százalékos töltöttség 100 kW-os, egyenáramú töltővel 25, 50 kW-os töltővel 33 perc alatt érhető el.

Az új Soul EV a világon elsőként nyerte el az UL Környezeti Tanúsítványt a gyártásánál felhasznált autónkénti 23 942 gramm bio alapú műanyagnak, illetve a 10 százalék bio alapú szervesanyagnak köszönhetően. A Soul EV fedélzetén található újrahasznosított beltéri anyagok között ott a bioműanyag, a biohab, a bioszövet, a bio PET-filc, valamint többféle csekély illékonyságú szerves vegyület és újonnan kifejlesztett, antibakteriális anyag is.