2014. május 22.
Javuló fenntarthatóság a Kia Koreai üzemeiben

A növekvő globális értékesítés ellenére folyamatosan csökken a környezetterhelés a Kia koreai üzemeiben

A Kia koreai gyártású modellei 46%-ban a globális piacokon találnak gazdára

Járművenként évről évre átlagosan 4,7%-kal csökken a CO2 kibocsátás

A termelés során felhasznált víz mennyisége évről évre 6%-kal kevesebb

Az elmúlt évtizedben gyártott autónként 26,9%-kal csökkent a termelési folyamat hulladéka

A Kia Motors üzemeiben – annak ellenére, hogy a márka világszerte növelte termelését és eladásait – a gyártás 2013-ban fenntarthatóbb és „zöldebb” volt, mint korábban bármikor.

A Kia évről évre növeli globális árbevételét, 2013-ban 1,4%-os emelkedést ért el, ami 2,746,643 darab autót jelent. Ennek ismeretében különösen kiváló eredmény, hogy a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a gyártás környezetre gyakorolt káros hatása egyre kisebb.

A Kia három legnagyobb koreai gyáregységében – Hwasung, Sohari és Gwangju – központi szerepet játszik az újrahasznosítás, az újítás, a tudatos beruházás annak érdekében, hogy számottevően csökkenthető legyen a CO2 kibocsátás, a vízfogyasztás, a hulladéktermelés, és a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosítható legyen a hőenergia. Összességében a három üzem 1,3 millió járművet gyártott 2013-ban – ez a Kia Motors globális termelésének 46%-a – és ezen felül 1,26 millió motor is készült.

A teljes energiafelhasználás 3,7%-kal (618 terajoule) csökkent 15,930 terajoule-ra, ez számszerűen 596 megajoule járművenként. A csökkenést úgy sikerült elérni, hogy az összes helyszínen minimalizálták a gépek felesleges használatát.

A Kia szándéka, hogy termelőüzemeiben világszerte elérje a legmagasabb, ISO 50001 minősítést. A vállalati energiatakarékosság meghatározó irányait kijelölő nemzetközi szabványt 2011-ben vezették be. A Kia Gwangju üzeme már 2012 óta rendelkezik ISO 50001 tanúsítvánnyal, hamarosan követheti Sohari és Hwasung – valamint a tengerentúli gyárak -, így hatékonyabban menedzselhető majd a márka energiafogyasztása.

Mérsékelt vízfogyasztás

A vízfogyasztás csökkentése prioritást élvez a Kiánál: Korea vízszegény országnak számít, az egy főre jutó csapadék csupán tizede a globális átlagnak.

A Hwasung, a Sohari és a Gwangju üzemek teljes vízfogyasztása 2013-ban az előző évhez képest 305,000 m3-rel, 6,17 millió m3-re csökkent – ez évről évre 6%-os mérséklődés, ami 2003 óta összesen 30%-os megtakarítás.

Ezt folyamatos fejlesztésekkel és beruházásokkal sikerült elérni, (ilyen például a gyártási folyamat során keletkező gőz nagyarányú újrahasznosítása víz formájában). A munkatársakat, az alkalmazottakat arra ösztönzik, hogy mind a munkahelyükön, mind az otthonukban takarékoskodjanak a vízzel.

10 év alatt 26,9% hulladékcsökkenés az újrahasznosítás eredményeként

Évről évre 3,6%-kal kevesebb az üzemek hulladék-kibocsátása. Ez 2013-ban 8,399 tonnával jelent kevesebbet, mint 2012-ben (- 8 kg, azaz – 4,6% minden egyes Koreában gyártott Kia modell esetében az előző évihez képest). Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt évtizedben 26,9%-os fajlagos hulladékcsökkenést sikerült elérni.

2013-ban 221,937 tonna hulladék keletkezett, ebből 93,3%-ot hasznosítottak újra (10,381 tonna acélt, ami 5%-os újrahasznosítási arányt jelent, összesen 494 tonnát). Ez annak a korszerű hulladékgazdálkodási rendszernek köszönhető, amely több lehetőséget ad az anyagok újrahasznosítására. A hulladékképződés tudatos megakadályozása minden területen sikeresnek mondható.

Azokat a hulladékokat, amiket nem hasznosítanak újra, eltemetik vagy elégetik, ez a gyártási hulladékmennyiségnek csupán az 1%-a. Az évente 340 ezer autó gyártására képes Sohari üzemegység 2008 óta 0% hulladékmennyiséget generált.

A Kia Motors elkötelezett abban, hogy innovatív fejlesztésekkel és termelési folyamatokkal tovább csökkentse a természetre, és a környezetre gyakorolt káros hatásokat. A vállalat erőfeszítései nyilvánvalóak e tekintetben, és a modern hajtáslánc-technológiáknak, valamint a járművek gyártása során felhasznált környezetbarát és újrahasznosítható anyagoknak köszönhetően, a Kia – a dél-koreai gyártók közül elsőként – a 37. helyen állt a kutatásai alapján mértékadó Interbrand 2013-as Global Green Brands listáján, amelyen a világ 50 legzöldebb márkája található.